niedziela, 15 stycznia 2012

Pappardelle z borowikami i kurczakiem

Ulubiona potrawa mojej przyjaciółki, która na okoliczność przygotowania pappardelle zrobiła wręcz chorobliwe zapasy grzybów, doprowadzając tym samym swoją matkę do szału;) pozdrawiam
+gotowanie z Olą nabiera zupełnie nowego wymiaru-zawsze wszystko po tobie posprząta.
 komfort nie do opisania
+dzisiaj wyjątkowo dzięki uprzejmości cudownej Lutki Szulińskiej mamy równiez zdjęcia, coś w rodzaju mini-making of

Składniki:
  • około 5 gniazdek pappardelle
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300g mrożonych grzybów(borowików lub podgrzybków)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g śmietankowego serka topionego
  • 150g śmietany 22%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1łyżka sosu balsamicznego
  • 1łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatułowa
  • masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie:

  1. Przygotowywujemy marynatę: oliwa, sos balsamico, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz.
  2. Kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy do marynaty.
  3. Grzyby zalewamy wrzątkiem.
  4. Kroimy cebulę.

    5. Smażymy cebulę na maśle.
    6. Po pewnym czasie dolewamy odrobine oliwy i wrzucamy mięso.
    7. Kroimy grzyby na dosyć spore kawałki i wrzucamy na patelnię.
    8.Kiedy wszystko się nieco poddusi, dodajemy śmietanę. mieszamy
    9. Dolewamy wino. mieszamy
   10.Dodajemy serek topiony.
   11. Doprawiamy gałką muszkatułową, solą, pieprzem i parmezanem.
   12. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
 
  13. Dodajemy ugotowany makaron.
  14. Przed podaniem posypujemy jeszcze parmezanem!


Jutro na obiad klimaty nieco bardziej wschodnie! A pojutrze- MEKSYK!
comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark