wtorek, 24 stycznia 2012

Ryż z kurczakiem w sosie musztardowo-sojowym z pędami bambusa


Pomysł powstał dzisiaj. Dla taty na obiad. Dawno temu kupiłam puszke bambusa i w koncu postanowiłam jakoś ją wykorzystać, i tak oto powstało kolejne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, curry(dzięki tylu przyprawom, powstanie nam gęsty i aromatyczny sos)
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Mieszamy składniki marynaty, kroimy mięso w kostke i wrzucamy do marynaty
  2. Wstawiamy wodę na ryż, solimy, kiedy się zagotuje wrzucamy(ta. są tacy co nie potrafią gotować ryżu -,-)
  3. Kroimy cebulę i bambusa

     
     4. Rozgrzewamy olej na woku (lub patelni. ale jeżeli nie macie woka-zaopatrzcie się, ostatnio dorwałam w          ikei za 15 zł)
     5. Smażymy-najpierw cebulę i bambusa

     6. Zdejmujemy cebulę i bambusa z ognia i na wciąż rozgrzanym woku smażymy mięso
     7. Wszystko mieszamy razem na patelni i dodajemy musztardę
     8.  Doprawiamy sosem sojowym

Podajemy z ryżem, obok lub na. Ale równuie dobrze smakuje później przy odgrzewaniu: wrzucamy na patelnie ryż i mięso-mieszamy i smażymy!!(tyle tylko, że wtedy nie wygląda już tak apetycznie)



   

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark