czwartek, 23 lutego 2012

Pieczone bataty



Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji ich spróbować, zachęcam do przyrządzenia tym bardziej, bo smak mają naprawde niepowtarzalny. Polecam równierz chipsy(tak to się pisze?) z batatów, buraków i pasternaku, które możemy kupić w MARKS amd SPENCER. Obiecuje, że niedługo spróbuje sama wynaleźć przepis na tego typu chipsy, żebyście mogli je przyżądzić samemu w domu! :)

Składniki:
  • 1 kg batatów
  • 8 plasterków boczku
  • 100g serka patros
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masłą
  • słodka papryka
Przygotowanie:


1. Nagrzewamy piekarnik do 200-220*


2. Bataty obieramy, myjemy i kroimy na plasterki o średnicy < 0,5 cm


3. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą

4. Układamy warstwę z batatów, na nią: sól, pieprz, papryka, pokrojony boczek, pokruszony serek, pokrojony szczypiorek, oliwa, potem znowu bataty itd.

5. Pieczemy około 30-40 min(zależy kto jaki ma piekarnik-ja mam beznadziejny -,- )

6. 10 min przed wyjęciemy rozpuszczamy na wierzchu trochę masełlka

7. Po wyjeciu posypujemy jeszcze szczypiorkiem

Nie przejmujcie się jeżeli z wierzchu wydają się nieco suche- te pod spodem będą miękkie i wilgotne. Choć szcerze mówiąc jak dla mnie to właśnie ta przyrumieniona chrupka warstwa jest najsmaczniejsza! :)






comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark