wtorek, 6 marca 2012

Pierś z kurczaka na parze-na kanapki


Specjalnie dla Serci, dzisiaj podeszła do mnie Julia i powiedziała, że nic nie możecie zrobić bo nie jadasz smażonego.  Więc wrzucam przepis na cos lekkiego :)   Nie wiem czy może być jakiś zdrowszy sposób gotowania niż na parze!

Składniki:
  • pierś z kurczaka ( lub indyka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu balsamicznego ( ewentualnie w zastępstwie odrobina octu balsamicznego)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • około pół słoika suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
Przygotowanie:


1) Mieszamy składniki marynaty- oliwe, cytryne, sos balsamiczny, zioła prowansalskie


2) W piersi z kurczaka (takiej pojedyńczej) robimy podłużną dziurę w samym środku, ale nie na wylot

3) Do środka wpychamy suszone pomidory, dzięki temu z małego kawałka kurczaka zrobi się całkiem spora rolada, do tego pozostanie soczysta

4) Pierś nacieramy solą z czosnkiem a następnie marynatą, w tej postaci odkładamy go na noc (niekoniecznie na tak długo, ale im dłużej pozwolimy mu się marynować, tym lepiej)

5) Na koniec przyrządzamy go na parze ( w specjalnym garnku, maszynie, lub bambusowej nakrywce)  ja w  moim bambusowym urządzeniu trzymam go około 20 minut, ale uważamy aby nie wyszedł zbyt suchy !

Tak przygotowanego kurczaka możemy jeść na kanapki, zamiast np. wędliny. I zdrowsze i z pewnością smaczniejsze!

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark