sobota, 31 marca 2012

Szaszłyki Satay


Możemy w sklepie dostać gotową marynate do tego typu szaszłyków.
Możemy też przygotowac wszystko sami :)  (przepis na około 9 szaszłyków)


Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • około szklanki krewetek ( tak żeby były conajmniej 3 na jednego szaszłyka)
  • garść orzechów ziemnych
  • patyczki do szaszłyków

marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka pasty red curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3  duże ząbki czosnku
  • garść orzechów ziemnych
Przygotowanie:

1) Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki ( czosnek i orzechy ziemne-najpierw siekamy, część orzechów zachowujemy na potem do posypania)



2) Kurczaka kroimy na dość dużą kostkę lub paski (wiadomo-jak to na szaszłyki)

3) Krewetki (jeśli mamy mrożone-najpierw zalewamy wrzątkiem, lub wcześniej rozmrażamy w lodówce) i kurczaka dodajemy do marynaty



4) Po conajmniej 3 godzinach nadziewamy kurczaka i krewetki na szaszłyki



5) Smażymy na patelni grilowej, lub na grillu na złoty kolor

6) Posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy z zestawem sosów (lub przynajmniej z sosem orzechowym z chilli)


Zestaw tajskich sosów


Dzięki nim nasze tajskie przystawki będą miały zupełnie inny smak z każdym nowym kęsem!

Sos orzechowy z chilli (najlepszy!)

Mieszamy 2 łyżki masła orzechowego(z kawałkami orzechów, lub jeśli mamy zupełnie gładkie, możemy sami pokruszyć orzechy ziemna i dodać) z 4 łyżkami słodkiego sosu chilli.

Sos chilli-mango



Kupiłam gotowy sos, w Marks&Spencer :)

Sos z trawą cytrynową

Jako, że wszystko było przygotowane na imieniny mojej mamy, to musiałam zrobić coś z jej ulubioną trawą cytrynową.

Mieszamy:

2 łyżki wody
2 krople tabasco
3 łyżeczki sosu sojowego
1łyżeczka soku z cytryny
garść posiekanego szczypiorku i opcjonalnie posiekana trawa cytrynowa





Sos z bazylią, chilli i czosnkiem





Ten sos akurat powstał jako efekt uboczny innego dania, powstały podczas smażenia krewetek.
Mimo, że krewetki także nadają mu aromatu, możemy po prostu podsmażyć na oleju czosnek(3 duże ząbki)  i 4-5 łyżeczek tajskiej pasty z bazylią, czosnkiem i chilli + na koniec posolić.

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark