niedziela, 17 czerwca 2012

Chipsy z batatów z dipem pietruszkowym


Przepis na kolejny etap konkursu na kulinarnego bloga roku. Chciałam bardzo podziękować wszystkim za głosowanie w poprzednim etapie, bo między innymi dzięki wam udało mi się wygrać i zdobyć super nagrodę- 300 zł w Duce! Zapraszam do dalszego głosowania tym razem w kategorii: Słone przekąski dla kibiców.


Mimo, że osobiście nie przepadam za pietruszką(nie znoszę kiedy posypują nią różne potrawy!)   to jakoś w magiczny sposób kiedy jest jej tak dużo i jeszcze w towarzystwie czosnku tworzy wspaniały dip! Polecam nawet osobom, które tak jak ja za pietruszką nie przepadają.
Składniki:


  • 1 kg batatów
  • olej do smażenia
dip pietruszkowy:
  • 2 doniczki/kiści natki pietruszki 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  •  3 łyżki pestek słonecznika
  •  150 g bielucha
  • masło lekko solone Lurpak 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Chipsy:
1. Bataty kroimy w cieniutkie plasterki-najlepiej przy pomocy miksera ze specjalną nakładką (jeśli mamy) bądź na tarce(dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu)
  
 2. Rozgrzewamy olej na patelni(bądź w garnku o grubych ściankach) tak na głębokość kilku centymetrów 
  
 3. Wrzucamy pokrojone bataty partiami, tak aby się nie sklejały i każdy chips smażył się oddzielnie
  
 4. Kiedy zrobią się złote, sztywne i lekko się pozwijają wyjmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu

  
5.Kiedy już wszystkie będą gotowe wrzucamy do miski, posypujemy solą i mieszamy

Dip pietruszkowy:
 1.miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem, miękkim masłem i słonecznikiem





  
 2. dodajemy bielucha i solimy do smaku

Smaki słodkich batatów i czosnkowego dipu świetnie do siebie pasują! Świetna alternatywa dla zwykłych chipsów z sosem serowym bądź salsą.






Dip pietruszkowy pysznie smakuje także na toście z suszonym pomidorem!



Tarta pâtissière z truskawkami


Tarta była robiona w nocy i nie doczekała do rana w całości :)
Zdjęcia więc nie są najlepszej jakości, co nie zmienia faktu, że jest to pyszny, prosty i widowiskowy deser!

Składniki:



  • truskawki
ciasto:
  • szklanka mąki krupczatki
  • 120 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
krem pâtissière:

  • pół l mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:

1) Na blat wysypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i łączymy ją z masłem, żółtkami, i solą

2) Kiedy zagnieciemy już ciasto dodajemy cukier i zagniatamy


3) Owijamy folia aluminiową i wkładamy na 10 min. do zamrażarki *


4) Po wyjęciu wyklejamy nim tortownicę i pieczemy w 220* C aż się zarumieni



5) Przygotowujemy krem: gotujemy mleko


6) Żółtka miksujemy/ubijamy z cukrem na białą masę, dodajemy mąkę 


7) Do gorącego mleka wlewamy żółtka wciąż mieszając

8) Mieszamy aż krem zgęstnieje, po czym przelewamy na tartę.



9) Dekorujemy truskawkami









comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark