Kolejny dzień i kolejny obiad zmontowany z tego co akurat było pod ręką. Smacznego.
Składniki:
- tagliatelle (ja miałam akurat takie pełnoziarniste ale zwykłe też będzie ok)
- 1 duża cukinia(moja była naprawdę duża, więc może ze dwie takie normalne)
- 10 suszonych pomidorów
- 1 mała cebulka dymka
- 2 ząbki czosnku
- 3 plastry prosciutto
- 2 garści orzechów włoskich
- 100 g kremowego serka koziego
- 300 g bielucha
- 75 g gorgonzoli
- sól, pieprz, odrobina oliwy do smażenia
Myślę, że można zrobić to danie też w wersji bez makaronu. Wtedy bierzemy ze 3 razy więcej cukinii i może nieco mniej serów.
Przygotowanie:
1) Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wrzucamy jak się zagotuje
2) W między czasie siekamy orzechy, suszone pomidory, dymkę, czosnek i prosciutto.
3) Z cukinii robimy paseczki używając obieraczki do warzyw.
4) Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy prosciutto potem orzechy i pomidory, na końcu cukinię. Solimy, pieprzymy
5) Jak cukinia nieco zmięknie wrzucamy sery i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Solimy, pieprzymy
6) Dorzucamy makaron, mieszamy, gotowe!