niedziela, 27 października 2013

Sałatka z pieczonymi burakami i bryndzą


Składniki:


  • 1 duży burak
  • bryndza
  • pestki dyni
  • sałata karbowana
glazura:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu balsamico
  • sól
dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 łyżki balsamico
  • 1 mały ząbek czosnku
Przygotowanie:

1) Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy w brytfance i oblewamy glazurą, pieczemy 25 min w 200 * C





2) Robimy dressing i prażymy pestki dyni



3) Układamy na talerzu sałatę, buraki i bryndzę posypujemy pestkami dyni i polewamy dressingiem


Tarta ze szpinakiem, dynią i żurawiną



Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać przybliżone ilości.

Składniki:


  • ciasto francuskie
  • siatka świeżego szpinaku
  • kawałek dyni melonowej(ciężko podać mi dokładną ilość, ale generalnie tak, żeby pokryła formę do pieczenia)
  • opakowanie serka bieluch
  • dwie garści suszonej żurawiny
  • pół opakowania serka typu włoskiego capresi (nie wiem jak nazywa się ten typ serka, generalnie było to coś takiego : 
  • 40 g masła
  • odrobina oliwy
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cynamon, pieprz cayenne 
Przygotowanie:

1) Podpiekamy ciasto w 180*C

2) Kroimy dynię na małe płaskie kawałeczki i dusimy z solą, cayenne i cynamonem na połowie rozpuszczonego masła i odrobinie oliwy



3) Szpinak wrzucamy na patelnię na resztę masła z 2 ząbkami czosnku, solimy, pieprzymy i czekamy aż się usmaży (zmniejszy swoją objętość chyba z dziesięciokrotnie )



4) Na ciasto kładziemy szpinak, serek capresi, żurawinę i dynię, zalewamy jajkami utrzepanymi z solą ząbkiem czosnku i bieluchem 






wstawiamy z powrotem do pieca i czekamy aż jajka nam się zetną




comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark